torsdag 27. oktober 2011

Klimaforskning og klimaskspsis

exquisite, extremely hi-def Earth

Når du skal bygge hus så spør du ikke en bilmekaniker. Når du sender ungene på skolen ønsker du at det er en lærer som tar imot dem og ikke en arkitekt. Hvorfor er det da så mange som tror de vet bedre enn klimaforskerne i spørsmål som omhandler nettopp klima? Kast ett blikk bort på bilde av jorda. Tror du det er nok med biologi på videregående for å forstå og forutsi klimaet på kloden vår?


30. september publiserte Morgenbladet den interessante, men også skremmende artikkelen Trusselklimaet. Her skriver Maren Næss Olsen om hvordan sterke krefter bevisst motarbeider klimaforskningen.
Det har kommet flere artikler i samme "serie"som jeg anbefaler å lese! Mens artikkelen til Næss Olsen har et tydelig internasjonalt fokus, har det i kjølvannet kommet flere norske aktører på banen. Forsker Rasmus Benestad (Meteorologisk institutt) skrev i samme avis Betydningen av sann informasjon og i en annen artikkel av Næss Olsen, Støyforurensning, kommer Cicero-direktør Pål Prestrud og Klimarealistenes leder Nicolay Stang til ordet. Sistnevnte kommenterer dessuten artiklene til Næss Olsen her: Klimaideologiens endelikt. Etter å ha lest innlegget til klimarealistenes leder ble jeg nysgjerrig, gikk inn på deres nettsier www.klimarealistene.com og klikket meg bla. inn på deres nye folder. Her finner du mange underlige utsagn, og et flott eksempel på det står under "Fakta om klimaet". Her står det oppført tre punkter, der "fakta" nummer tre lyder som følger:
"Om temperaturen går opp eller ned,
om isbreene vokser eller minker,
om havet stiger eller synker,
om det blir storm, orkan, tornado eller stille.
om det blir flom eller tørke,
om det blir uvær eller katastrofer,
om det blir sjukdom, pest eller epidemier,
om havet blir surere eller ikke
så har det ingen ting med utslipp av CO2 å gjøre, slik FNs klimapanel, IPCC vil ha oss til å tro.
"
Jeg må ærlig innrømme at jeg sliter med å finne faktadelen i dette punktet. Det er viktig med konstruktiv debatt rundt klimaforskningen, men skal Klimarealistene kunne bidra i en slik sammenheng må de opp på et høyere vitenskaplig nivå.


2 kommentarer:

  1. Bra innlegg,Paul!

    Noe av det som slår meg når jeg hører debatter om klimatrusselen,både på tv og i det mer private rom,er at det kan virke som om vi har satt oss selv utenfor økosystemet. Man kikker liksom bort på trærne og sier at der borte er økosystemet,og her er sivilisasjonen.

    Med det som bakgrunn er jeg av den oppfatning at vi som mennesker med vår aktivitet bidrar til blandt annet Co2 utslipp og dernest påvirker vi økosystemet vi alle er en del av.På hvilken måte utslipp påvirker de forskjellige økosystemer er en annen sak og uttalelser rundt dette er noe som så absolutt bør funderes på solid forskning.

    Jeg kunne imidlertid ønske at den generelle klimadebatten kunne nyanseres noe,til å istdetfor å bruke mye tid på skylddeling,som i menneskeskapt eller ikke menneskeskapt,kunne ta det faktum at vi alle er en del av det samme økosystemet innover oss og heller vinkle debatten mot hva vi kan gjøre og hvordan vi kan gjøre det og avskaffet avlatsbetaling slik som en del av kvoteordningene etter min mening fungerer som per i dag.

    SvarSlett
  2. Har en plan om å lage en oversikt over idéer og løsninger, men må finne riktig oppsett først. Forslag (både til oppsett + idéer og løsninger) mottas med stor takk :)

    SvarSlett