Arnold i FN sitt hovedkvarter, september 2007. |
Som guvernør i California bidro Arnold Schwarzenegger til å snu delstatens økonomi i en grønnere retning. På Zero sin miljøkonferansehan gav han eksempler på hvordan forskning og utvikling i California har ført til nå banebrytende selskaper. Elbilprodusenten Tesla er i rask vekst, og Solazyme, som produserer drivstoff laget av alger, skal nå ha fått kontrakt med blant annet United Airlines og den amerikanske marinen.
Arnold skrøt av Norge og miljøprofilen til regjeringen Stoltenberg, men gav refs til miljøbevegelsen for dommedagsprofetier og alt for liten fokus og entusiasme for grønne fremtidsrettede løsninger. Det nytter ikke å skremme til handling!
Jeg er helt enig i at det er alt for lite fokus på grønne muligheter, men at Norge fortjener mye skryt for sin miljøinnsats er jeg mer usikker på. DN publiserte 22. november artiklen "Mener Norge er Skandinavias klimasinke". Bakgrunnen for artiklen er den britiske sosiologen Anthony Giddens (73) som peker på det særskilte ansvaret Norge, som oljeeksportør, har for å påvirke verden i en mer klimavennlig retning. Norge sin rolle som oljeeksportør, kombinert med ønske om et grønt image, er også utgangspunktet for artiklen i The Economist i januar 2009 - Binge and Purge. "Binge and Purge" er temmelig lang, men jeg anbefaler å lese den!
Home to a green-minded people and government, Norway exports the dirty stuff to the rest of the world. The result is a contradiction. The Economist, januar 2009
Et hav av muligheter?
Einar Håndlykken under fjorårets Zero-konferanse. |
Vi må bort fra tanken om at det er den beste industripolitikken å kutte utslippene ved tiltak i utlandet. Å ta kuttene hjemme innebærer en mulighet til å subsidiere egen industri. Einar Håndlykken (Miljøstiftelsen Zero)Med en storstilt satsning på miljøkompetanse og -teknologi, kan dette bli en viktig eksportartikkel for Norge. I tillegg til de rent økonomiske sidene kan det også være et viktig bidrag til antall arbeidsplasser.
Statoil og Statkraft er involvert i utbyggingen av en av verdens største vindparker. Jeg tror Norge har mye å bidra med i klimaproblematikken, men da må vi tørre å satse på virkelige grønne løsninger!
Siemens viser vei
For syv-åtte år siden satte ledelsen i Siemens seg i tenkeboksen, sammen med en gjeng eksperter innen ulike felt. Det store spørsmålet var "hva er de største utfordringene i verden de neste 20-30 år"? I glasskula så de fire megatrender: Globalisering, demografiske endringer, urbanisering og klimaendringer. Siemens fulgte opp med formidable endringer i hva de satset på, og er nå tungt inne i blant annet helse, kollektivtransport og energiproduksjon. Det tyske selskapet leverer nå tidenes beste årsresultat, til tross for gjeldsproblemene i EU og USA. Jeg anbefaler en tur innom nettsiden til Siemens for her er det mye spennende!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar